Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Byråer

Varsel om uppsägningar på Åkestam Holst – tio kan få lämna: ”Kan inte driva verksamheten med hjälp av permitteringar”

Publicerad: 15 Februari 2021, 14:29

Foto: Andreas Elgstrand

Ett flertal storkunder inom besöksnäringen och en avvaktande pitchmarknad leder till att Åkestam Holst tvingas varsla tio medarbetare.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstThe North Alliance

På grund av pandemins effekter på många av byråns kunder varslar Åkestam Holst nu tio medarbetare om uppsägning. Bland byråns kunder som har påverkats kraftigt av pandemin finns bland annat Pressbyrån, SAS och Ving men även andra kunder har påverkats negativt. Därtill uppger Johan Östlund, vd på Åkestam Holst, att en avvaktande pitchmarknad bidragit till den negativa utvecklingen. Varslet sker över hela byrån och inte på någon speciell avdelning. Enligt de senast tillgängliga siffrorna jobbar cirka 80 personer på Åkestam Holst.

Johan Östlund beskriver beskedet till medarbetarna som ”mycket tungt och känslosamt”.

I våras valde Åkestam Holst precis som många andra byråer att permittera sina anställda. I slutet av 2020 valde de att släppa på permitteringen för att kort därefter återuppta den.

– Till slut har vi insett att vi inte kan driva verksamheten med hjälp av permitteringar utan måste hitta en lösning som är hållbar på sikt, säger Johan Östlund.

Exakt hur kundernas minskade efterfrågan har påverkat byråintäkten vill Johan Östlund inte uppge men han beskriver effekten som ”betydande”.

Medarbetarna fick beskedet om varslet förra veckan. Johan Östlund beskriver mottagandet som tungt.

– Det är särskilt tungt med tanke på att vi å ena sidan är väldigt framgångsrika med vår produkt, men å andra sidan är exponerade för covideffekter.

När bedömer du att en vändning är aktuell?

– Jag tycker mig se tendenser på att pitchmarknaden tagit fart, men läget i allmänhet är fortsatt oklart.

Johan Östlund säger att det framöver inte är aktuellt med ytterligare nedskärningar men att läget fortfarande är för osäkert för att göra några exakta prognoser.

– Det vi gör nu bedömer vi vara tillräckligt för att återfinna balans i verksamheten.

Utöver permitteringarna har hela The North Alliance verksamhet det senaste året genomfört flera besparingsåtgärder, exakt vilka vill dock Johan Östlund inte kommentera.

I samband med att Johan Östlund i fjol tillträdde vd-posten på Åkestam Holst aviserade han att ett av huvudmålen var att ge sig in i fler internationella pitcher. Målsättningen går i linje med hela The North Alliance planer.

Pitchmarknaden i Sverige har visserligen mattats av men givet att ni siktat mer internationellt borde möjligheterna i viss mån balanserats ut, hur har ni lyckats på den internationella fronten?

– Sedan mitt tillträde har vi bara klivit in i en internationell pitch och där befinner vi oss just nu i final och har slagit ut flera internationella byråer, säger Johan Östlund som samtidigt uppger att de är selektiva med vilka internationella pitcher och att det ofta rör sig om NoA-projekt.

I slutet av januari kommunicerade The North Alliance koncernens siffror för 2020 där EBITDA-resultatet skrevs till 103 miljoner norska kronor (119) med en omsättning på 1,58 miljarder norska kronor (1,17).

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.