Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Resumé insikt

Vinnare och förlorare – så går byrånätverken ekonomiskt

Vinnare och förlorare – så går byrånätverken ekonomiskt

I samband med Resumé Insikts kartläggning av ägandet i den svenska byråbranschen presenterar vi en bild av hur nätverken gått ekonomiskt under de senaste åren. Dessutom tittar vi närmare på hur nätverken utvecklats på börsen.

Publicerad: 10 Februari 2021, 13:07

Ämnen i artikeln:

EkonomiByråerByrånätverkBokslutBörsenOmnicomIPGPublicisMDC partnersWPP

Foto: Igor Kutyaev/Getty Images.

Innehåll

Resumé har återkommande kartlagt hur ägandet ser ut i den svenska byråbranschen och kan nu presentera nätverkskartan baserat på siffror från 2019 års bokslut. 

Vi passar även på att gå igenom hur nätverkens ekonomi ser ut. Det har vi gjort genom att slå ihop nettoomsättning respektive rörelseresultat (EBIT) för samtliga av nätverkens svenska verksamheter. Ta del av siffrorna i diagrammen nedan. 

Alla byråer i samtliga nätverk finns angivna här:
Nätverkskartan 2021 – så ser ägandet ut för Sveriges byråer 

Hovra med muspekaren över staplarna för att se siffror för respektive nätverk. 

Så har nätverken utvecklats på börsen

De dominerande internationella byrånäverken har överlag haft en negativ trend på börsen under det senaste året, föga förvånande med tanke på coronapandemin. När viruset bröt ut på bred front i mars inföll den största kraschen. Värst har utvecklingen varit för Omnicoms aktie, som har rasat med -13,3 procent sedan februari 2020, och WPP:s som rasat med -9,23 procent. 

Publicis hade liksom de övriga ett kraftigt tapp i mars, men har sedan dess återhämtat sig. Aktien har stigit med 16 procent i jämförelse med den 11 februari 2020. Forsman & Bodenfors ägare MDC Partners aktie är nere på den lägsta nivån. För ett år sedan stod den i 2 dollar, för att i mars 2020 dala till 1,07. I skrivande stund står aktien i 3,2 dollar. 

 

Yasmine Winberg

Amanda Törner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.