Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Trend

Friluftsmänniskan omdefinierad – slagläge för varumärken som vill göra skillnad

Publicerad: 19 Februari 2021, 12:33

Foto: Goodboy Picture Company

Reklam i sina bästa stunder kan hjälpa till att förändra både beteenden och samhällsstrukturer. Den som verkar för ett mer inkluderande samhälle, och att hitta ett nytt kundsegment, kan börja med att studera vad som håller på att hända bland brittiska fågelskådare.


Ämnen i artikeln:

Trend

Det hela börjar sommaren 2020. Ollie Olanipekun, creative director på designbyrån Futurimpose, instagrammar bilder på några ovanliga småfåglar som han ser när han är ute och går i skogen. Det dröjer inte många minuter innan får han hjälp att identifiera fåglarna av en följare som han aldrig har haft kontakt med tidigare. Han heter Nadeem Perera och är – precis som Ollie Olanipekun själv – ung och svart.

Det visar sig att båda har tänkt mycket på hur otroligt sällan de möter andra mörkhyade ute i skogen. De båda enas om att något borde göras åt saken, och bestämmer sig snart för att starta Flock Together – en separatistisk fågelskådargrupp för icke-vita.

– Vi vill göra det normalt för allmänheten att se oss i parker, i skogen och i utomhusmiljöer. Samtidigt vill vi också få icke-vita att förstå att även de hör hemma i sådana här miljöer, berättar Nadeem Perera i en intervju med Huck Magazine.

Flock Together är långt ifrån det enda initiativet som försöker stimulera minoritetsgrupper till att vistas mer i naturen. En stor del av dessa kom till efter en viral video i fjol, då en kvinna i Central Park ringde polisen om en svart fågelskådare, trots att det enda han gjorde var att be henne koppla sin hund.

Även om incidenten i Central Park var ett amerikanskt extremfall, synliggjorde den något som flera forskare har varnat för länge: att det vi ser just nu är resultatet av ett ökat sociokulturellt glapp mellan dem som upplever att de har tillgång till allmänna rum, och dem som upplever att de inte har det.

En studie från brittiska Department for environment, food and rural affairs visar att ”black and ethnic minorities” står för endast 1 procent av besöken i landets nationalparker – trots att de utgör 14 procent av den totala befolkningen i Storbritannien.

Sverige är inget undantag.

I en rapport från Svenska turist­före­ningen kan man läsa om sam­bandet mellan friluftsliv och socio­ekonomisk bakgrund. Invandrare från andra områden än norra Europa har en avsevärt lägre aktivitetsgrad när det kommer till sådant som att ”ströva i skog och mark”. Generalsekreterare Magnus Ling beskriver situationen så här:

– En naturklyfta har vuxit fram och den förstärker ett utanförskap som kan få långtgående konsekvenser ända in i vuxenlivet.

STF är en av få svenska aktörer som tycks ta problemet på allvar. Det innebär att det finns ny mark att bryta för varumärken som vill åstadkomma reell förändring.

För inspiration kan man med fördel kolla på friluftsmärket Berghaus, som fick en rejäl hipphetsinjektion när de ingick i ett reklamsamarbete med fågelskådargänget från Flock Together i höstas. Och allt som egentligen krävdes var att de uppdaterade sina egna föreställningar om vem som hör hemma på vilken plats. Snacka om en walk in the park.

Varför är det här intressant?
För att det är ett exempel på hur reklam i sina bästa stunder kan hjälpa till att förändra både beteenden och samhällsstrukturer. Caset med den separatistiska fågelskådargruppen är också intressant ur ett rent etnologiskt perspektiv. Varför finns den här sortens grupper? Vad säger de om majoritetssamhällets blinda fläckar?

Hateff Mousaviyan, frilansjournalist

Ämnen i artikeln:

Trend

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.