Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Sociala medier

De vill få varumärken att samarbeta med 'petfluencers': ”Förvånade över hur bra det gått”

Publicerad: 26 Februari 2021, 13:38

Emma Svensson och Louisa Ernestam har grundat Petit Banana PR.

Petit Banana PR vill få varumärken att satsa på så kallade petfluencers i sin marknadsföring. Och svenska varumärken är villiga att betala – byrån går med vinst redan första året. Nu kan trenden få en skjuts av coronapandemin. ”Företag börjar inse nu att det här är ett nytt sätt att kommunicera på”, säger medgrundaren Louisa Ernestam.


Ämnen i artikeln:

Influencer marketingPR

Influencerns förtroende lyfts ofta fram som en nyckel till framgång för influencer marketing, alltså marknadsföring via kända profiler på sociala medier. I Sverige förväntas branschen snart omsätta över en miljard kronor. 

Men borde inte samma princip gälla även för petfluencers, alltså djur som har välföljda konton på sociala medier? 

Med den utgångspunkten startade Emma Svensson och Louisa Ernestam pr-byrån Petit Banana PR hösten 2019. Bland annat inspirerade av marknaden i USA, och de konton de själva följt på sociala medier. 

När livstilsmagasinet Kinfolk gjorde ett reportage om petfluencers i höstas castade Petit Banana PR modellerna. Till vänster syns Louisa Ernestams hund Petit Bill Murray, till höger Lisa de la Furr. Båda hundarna har konton på Instagram.

Foto: Gustav Almestål

Nu sätter duon punkt för sitt första verksamhetsår, och delar med sig av de preliminära siffrorna för perioden augusti 2019 till december 2020. Siffrorna visar att det även i Sverige finns företag som är villiga att öppna plånboken för att arbeta med petfluencers. 

Medan omsättningen skrivs till 845 000 kronor landar vinsten på 400 000 kronor, alltså drygt hälften av intäkterna. 

– Lagom till att vi kommit igång med verksamheten, etablerat ett influencernätverk och gjort 3-4 kampanjer kom coronapandemin. Sen stod det helt still i några månader. Vi är väldigt nöjda med resultatet, och är nästan lite förvånade över hur bra det gått trots pandemin och att vi är nya, säger Louisa Ernestam. 

Att de gör ett plusresultat redan under sitt första år kan de tacka sin nästan obefintliga utgiftspost för. 

– Vi har inte riktigt haft några omkostnader. Nu är vi inne på tredje veckan med ett kontor. Våra pengar har fått stanna i bolaget, och återinvesterat dem i våra produkter. Vi har inte heller tagit ut så mycket lön, för att inte sätta så stor press på företaget i början, säger Emma Svensson.

När jobben sattes på paus under våren 2020 valde Petit Bananas grundare istället att bygga på det egna varumärket. De startade ett redaktionellt onlinemagasin för husdjur, utbildade sina idag över 200 profiler om rättigheter och skyldigheter inom influencer marketing och fortsatte att hålla en dialog med potentiella kunder. 

I somras började kunderna komma tillbaka, vilket bland annat resulterat i en kampanj för bilmärket Dacia, framtagen tillsammans med den kreativa byrån Drum, där petfluencers visat hur bilägare kan köra säkert med djur i bilen. De största kunderna är dock djurbutiken Arken Zoo och den digitala veterinärtjänsten Firstvet. 

Totalt har de jobbat med 15 kunder. 

Från vänster: Zelma the frenchie (85 200 följare på Instagram) och bengalkatten Tyra (40 000 följare på Instagram) tillhör Petit Banana PR:s petfluencernätverk.

Foto: Privat

Intäkterna bygger till största del på renodlade PR-uppdrag, influencer marketing med djur och casting av petfluencers. Medan nischen i Sverige än så länge är liten – Petit Banana PR känner inte till någon annan renodlad byrå som sysslar med samma sak – kan de utöver USA även blicka mot Storbritannien, Australien, Sydkorea för att spå hur industrin kommer att utvecklas på hemmamarknaden.

Medan en petfluencer i Petit Banana PR:s influencernätverk som mest kan dra in några tusenlappar per uppdrag i Sverige beräknas ägarna till den numera avlidne petfluencern Grumpy Cat ha tjänat upp till 100 miljoner dollar på verksamheten kring katten. Många djur drygar ut sin kassa med så kallad merchandise, alltså kringprodukter kopplade till djurets varumärke. Än så länge ser den svenska marknaden ut att tveka. 

– I Sydkorea är det populärt med hundar som ser ut som nallebjörnar, eller formklippta pudlar. Djuren bär ofta kläder. I USA och Kanada är det mer inspirerat av det naturliga. Vi svenskar är närmare Nordamerika än Sydkorea i vad vi gillar. Vi tar gärna på våra husdjur täcken under vintern, men är mer känsliga när det kommer till sådant som en hoodie med kaktusar på, säger Louisa Ernestam. 

Nu, drygt ett år sedan pandemin nått Sverige, ser det även ut som att svenskarnas ändrade vanor gett en skjuts åt det här smala segmentet. 

– Vi har haft en riktigt bra start på året, och vi ser ljust på våren. Det har rullat på sedan i början av hösten. Företag börjar inse nu att det här är ett nytt sätt att kommunicera på, säger Louisa Ernestam. 

– Och coronapandemin har fått intresset för husdjur att öka. På så vis tror vi att det kommer bli enklare framöver för oss, säger Emma Svensson. 

Läs mer: Advokaten guidar: Fem fallgropar varumärken bör undvika vid influencer marketing 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingPR

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.